Novinky

Live operácie, praktické workshopy, odborné prednášky a podnetné diskusie: Kongres Nové trendy v artroskopickej operatíve zaujal ortopédov, traumatológov aj športových lekárov

Občianske združenie AGEL ACADEMY, Vzdelávací, vedecký a výskumný inštitút AGEL n.o. a Nemocnica AGEL Košice-Šaca a.s. zorganizovali dvojdňový (26. – 27. 9. 2024) kongres NOVÉ TRENDY V ARTROSKOPICKEJ OPERATÍVE, ktorého sa zúčastnilo viac než sto odborníkov nielen zo Slovenska, ale aj z Maďarska.

Prednosta Kliniky muskuloskeletálnej a športovej medicíny Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Peter Polan, PhD., MPH, ktorý bol zároveň aj prezidentom odborného podujatia, zhodnotil, že počas kongresu odznelo množstvo podnetných prednášok na vysoko odbornej úrovni. „Máme za sebou veľmi zaujímavé stretnutie ortopédov, traumatológov a športových lekárov, ktorí sa venujú artroskopii a športovej medicíne zo Slovenska a Maďarska. Zúčastnilo sa ho viac ako 60 lekárov z Maďarska a 80 zo Slovenska. Hlavnými témami boli artroskopia ramena, zápästia a kolena, odprezentované boli najnovšie trendy v artroskopickej operatíve. Veľkú diskusiu priniesli dve live operácie priamo z operačných sál Nemocnice AGEL Košice-Šaca, kde sa účastníci kongresu mohli priamo spojiť s operačným tímom a sledovať naživo priebeh celej operácie. Potešila ma hlavne účasť mladých lekárov, pre ktorých bol kongres primárne určený. Tento zaujímavý projekt vznikol vďaka Programu Interreg VI-A Maďarsko-Slovensko, Fondu malých projektov, s cieľom prispieť k budovaniu dobrých vzťahov v rámci cezhraničnej spolupráce medzi slovenskými a maďarskými odborníkmi, ktorí majú záujem o problematiku artroskopie a športovej medicíny,“ priblížil prezident kongresu MUDr. Peter Polan, PhD., MPH.

Súčasťou kongresu bola aj prehliadka centra mesta Košíc, zaujímavý spoločenský program a podpísanie Dohody o spolupráci medzi maďarskými partnermi a slovenským subjektom Občianske združenie AGEL ACADEMY, ktorých zástupcovia svojím podpisom vyhlásili, že po ukončení realizácie malého projektu Artroskopický kongres budú pokračovať vo vzájomnej výmene skúseností pri zavádzaní medicínskych postupov v súlade s najnovšími poznatkami lekárskej vedy a taktiež aj pri výmene skúseností pri poskytovaní nadštandardnej zdravotnej starostlivosti.

„Máme za sebou veľmi úspešnú konferenciu a ja, ako traumatológ, považujem posledné dva dni za veľmi užitočné. Na konferencii „Nové trendy v artroskopickej operatíve“ sme si vypočuli cenné prezentácie, zúčastnili sa poučných diskusií a získali nové poznatky. Naši slovenskí kolegovia nám ukázali svoje vedecké úspechy, ich praktické využitie a prostredníctvom svojich prezentácií nás naučili nové poznatky. Chcel by som zdôrazniť, že všetky prednášky a výsledky prezentované na konferencii slúžia tomu najdôležitejšiemu cieľu, rýchlemu uzdraveniu našich pacientov na najvyššej úrovni. Cezhraničná spolupráca rúca nielen fyzické, ale aj intelektuálne bariéry a umožňuje voľný tok poznatkov. Práve podpísaná spolupráca je zárukou, že vedomosti, ktoré tu ľudia získajú, sa nestratia a že keď sa vrátia domov, odnesú si ich a odovzdajú ich svojim kolegom v Miškolci a v odborných centrách v Budapešti. V budúcnosti by sme chceli na spoločnom stretnutí zhodnotiť našu cezhraničnú spoluprácu - v Maďarsku - a pozdvihnúť ju na vyššiu úroveň. My, Maďari, maďarskí odborníci, sme radi prišli a zúčastnili sa na tomto spoločnom programe. Ďakujem organizátorom za ich vynikajúcu prácu a teším sa na ďalšie stretnutie v rámci nášho ďalšieho projektu,“ zhodnotil Dr. Csiba Gábor, riaditeľ Budapest Főváros XXIII. Kerület Soroksár Önkormányzatának Dr. Nádor Ödön Egészségügyi Intézménye.

Program kongresu

K hlavným témam kongresu patrila artroskopia kolena so zameraním na moderné trendy ošetrenia meniskov, chrupky, multiligamentózne poranenia, prednášky boli cielené na artroskopické operácie ramena, špeciálna pozornosť bola venovaná instabilitám ramena a poraneniam rotátorovej manžety. Záverečný blok prednášok patril zápästiu a lakťu, kde okrem artroskopických operácií odborníci predstavili aj nové trendy v liečbe úrazov a poranení lakťa a zápästia. Hlavným organizátorom kongresu bola Klinika muskuloskeletálnej a športovej medicíny LF UPJŠ a Nemocnice AGEL Košice-Šaca, ktorá je zároveň súčasťou FIFA Medical Centre of Excellence Košice-Šaca.

Podujatie bolo podporené z Fondu malých projektov Programu Interreg  VI-A Maďarsko-Slovensko

Podujatie s akronymom - Artroskopický kongres bolo podporené z Fondu malých projektov Programu Interreg VI-A Maďarsko-Slovensko. Kongres sa uskutočnil dňa 26. – 27. septembra 2024 v Hoteli Yasmin na Tyršovom nábreží 1 v Košiciach. Celkový rozpočet projektu predstavuje sumu 26 431,25 €, pričom maximálna výška finančného príspevku z Európskeho fondu regionálneho rozvoja je vo výške 21 145,00 €. Viac sa dočítate na webovej stránke Fondu malých projektov spf-viacarpatia.eu/

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
[email protected]

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL

Sme členom skupiny AGEL, najúspešnejšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

AGEL (cz) / AGEL (sk)

Katalog AGEL
Časopis Náš AGEL