Novinky

Nemocnica AGEL Košice-Šaca a Popáleninové oddelenie Klinického centra v Debrecíne zahájili odbornú cezhraničnú spoluprácu

Vzdelávací, vedecký a výskumný inštitút AGEL n.o. a Nemocnica AGEL Košice-Šaca a.s. v spolupráci s University of Debrecen, Medical Faculty zorganizovali popáleninový seminár v rámci cezhraničnej spolupráce. Toto podujatie bolo organizované ako prvé v danej oblasti.

Tím zdravotníkov Burn Department of the Clinical Center University of Debrecen, Medical Faculty navštívil dňa 12. 4. 2024 Nemocnicu AGEL Košice-Šaca, v ktorej sa uskutočnil odborný seminár s tematickým zameraním na výmenu skúseností s ošetrením termických úrazov. Hostí na pôde zdravotníckeho zariadenia privítal generálny riaditeľ Nemocnice AGEL Košice-Šaca MUDr. Pavol Rusnák, MBA. „Veľmi oceňujem prínos cezhraničnej spolupráce a dnešného stretnutia našich kolegov s maďarskými kolegami z Debrecínu. Je to pre našu nemocnicu ďalšia, veľmi cenná skúsenosť v oblasti popálenín a liečby termických úrazov. Každá medzinárodná spolupráca rozširuje ďalšie možnosti výmeny odborných znalostí, ktoré vieme využiť a aplikovať pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti našich pacientov.“

Počas seminára bola odprezentovaná história pracovísk v Košiciach a Debrecíne a súčasťou programu bola aj prednáška o hyperbarickej oxygenoterapii, ktorá rozširuje možnosti liečby v Nemocnici AGEL Košice-Šaca už od roku 2003. „Po odbornom seminári navštívili hostia z pracoviska v Debrecíne Kliniku popálenín a rekonštrukčnej chirurgie UPJŠ, LF a Nemocnica AGEL Košice-Šaca, ktorá počas svojho pôsobenia za viac než 50 rokov ošetrila vyše 31-tisíc hospitalizovaných pacientov. Táto návšteva je začiatkom a prísľubom ďalšej odbornej cezhraničnej spolupráce týchto pracovísk s výmenou skúseností  v oblasti liečby popáleninových úrazov. Svojím spôsobom je mostom medzi nemocnicami, kde spolupráca môže prebiehať aj v iných medicínskych odboroch,“ zhodnotil prednosta Kliniky popálenín a rekonštrukčnej chirurgie UPJŠ, LF a Nemocnica AGEL Košice-Šaca MUDr. Peter Lengyel, PhD., ktorého doplnil medicínsky riaditeľ šačianskeho zdravotníckeho zariadenia: „Je nám veľkou cťou organizovať tento seminár. Naša Klinika popálenín a rekonštrukčnej chirurgie patrí k špičkovým pracoviskám svojho druhu v celej strednej Európe. Spolupráca, ktorá si nevšíma hranice medzi krajinami, je kľúčovou pri riešení termických úrazov, prípadne katastrof, ako už naše krajiny mohli zažiť pri páde lietadla 19. januára 2006 medzi obcami Hejce a Telkibánya v Maďarsku,“ vyjadril sa MUDr. Mgr. Maroš Varga, MHA.  

Zorganizovanie cezhraničného popáleninového seminára s výmenou dlhoročných skúseností ocenili aj návštevníci reprezentujúci Burn Department of the Clinical Center University of Debrecen, Medical Faculty, ktoré je jednou z najvyťaženejších popáleninových kliník v Maďarsku. „Tím popáleninovej starostlivosti v Debrecíne je zodpovedný za 3 milióny ľudí v šiestich okresoch a zabezpečuje starostlivosť od malých až po rozsiahle, život ohrozujúce popáleniny. Obe popáleninové oddelenia, v Košiciach-Šaci a Debrecíne, majú rozsiahle medzinárodné prepojenie a sú súčasťou európskej profesionálnej siete pre termické úrazy. Obe pracoviská sú otvorené technologickým inováciám v príbuzných oblastiach. Dôležitým aspektom efektívnej liečby je tímový prístup. Participácia nielen lekárov, ale aj sestier a asistentov na každodennej rutine a vedeckých aktivitách je veľmi dôležitá. Debrecínsky tím prišiel do Košíc-Šace, aby si mohli vymeniť nápady a diskutovať o praktických otázkach týkajúcich sa popáleninovej starostlivosti. Táto návšteva predstavuje novú úroveň dlhoročného profesionálneho vzťahu medzi dvoma oddeleniami a je dôležitým gestom priateľstva medzi členmi dvoch podobných oddelení susedných krajín,“ vyjadril sa Prof. Dr. Istvan Juhasz MD PhD., CSc., Burn Department of the Clinical Center at University of Debrecen.

 

 

 

Kontakt pre médiá

Mgr. Eva Peterová, hovorkyňa AGEL SK

Mgr. Eva Peterová
hovorkyňa AGEL SK
hovorca@agel.sk

Kontakt neslúži na objednávanie pacientov na vyšetrenie, očkovanie, testovanie a zasielanie výsledkov vyšetrení.

Kontakty na všetky spoločnosti a zdravotnícke zariadenia Skupiny AGEL nájdete v zozname spločností Skupiny AGEL

Sme členom skupiny AGEL, najúspešnejšieho súkromného poskytovateľa zdravotnej starostlivosti v strednej Európe.

AGEL (cz) / AGEL (sk)

Katalog AGEL
Časopis Náš AGEL